Սնունդը և առողջությունը
Ամառային ըմպելիքներ. Սալուտեմ ամսագիր №3
Ստորև ներկայացվում են ամենատարածված ըմպելիքները, որոնք բժիշկները խորհուրդ են տալիս գործածել ամռանը ծարավը հագեցնելու համար։ Դրանցից յուրաքանչյուրի օգտակարությունը գնահատվել է տասը բալանոց սանդղակով։
Սովորական ջուր
Օրական առավելագույն նորման 35 մլ է՝ 1 կգ քաշին։
Մաքուր ջուրն ամենաօգտակար հեղուկն է շոգ եղանակին ծարավը հագեցնելու համար։ Զով շինության մեջ, օդորակիչի առկայության պայմաններում նորման կարելի է նվազեցնել մինչև 30 մլ 1 կգ-ին։ Սպորտով ակտիվորեն զբաղվելիս և մարզվելիս, հատկապես արևի տակ և տոթ պայմաններում, նորման պետք է ավելացնել։
Պետք է խմել քիչ-քիչ՝ 2-3 կում յուրաքանչյուր 20 րոպեն մեկ: Եթե շատ խմենք և ուշ-ուշ, ջուրն անմիջապես դուրս կգա մեր օրգանիզմից։ Իսկ մեր խնդիրն այլ է. հարկ է օրգանիզմի բջիջները հագեցնել խոնավությամբ, որպեսզի արյունը չխտանա։ Շոգ եղանակին կաթվածները, ջերմային հարվածները հաճախ տեղի են ունենում հենց արյան խտացման հետևանքով։
Շատ շոգ եղանակին ջրի մեջ կարելի է մի քիչ աղ ավելացնել. այդպես հեղուկն ավելի երկար կմնա օրգանիզմում։
Տնային լիմոնադ
Օրական ընդունման առավելագույն նորման 1 լիտր է։
Ծարավը հագեցնող գերազանց ըմպելիք է։ Ահա բաղադրատոմսի մեկ օրինակ. մեկ լիտր ջրին ավելացնում ենք կիտրոնի կամ մի քանի լայմի հյութ, կտրտում ենք թարմ կոճապղպեղի արմատ և ավելացնում անանուխի մի քանի ճյուղ։ Կարելի է ավելացնել նաև սառցե խորանարդիկներ։
Հանքային ջուր
Օրական ընդունման առավելագույն նորման կազմում է 0,5-1 լիտր։
Հանքային ջուրը պետք է լինի հիմնային՝ կալիումի, կալցիումի, նատրիումի աղերով։ Շոգին թթվահիմնային հավասարկշռությունը շեղվում է դեպի թթվայինը, իսկ հանքային ջուրը թույլ է տալիս այն արագ վերականգնել։ Պարտադիր չէ ամբողջ տարին հանքային ջուր խմել, սակայն շոգին օրգանիզմի համար այն մեծ օգնություն է։
Թան
Օրական ընդունման առավելագույն նորման 1 լիտր է։
Պղպջակներով հագեցած լինելու շնորհիվ թարմ թանը նպաստում է թքարտադրությանը, հետևաբար, խմելու ցանկություն քիչ է առաջանում։ Ըմպելիքն օգնում է կարգավորել թթվահիմնային հաշվեկշիռը։
Մրգային օշարակ
Օրական ընդունման առավելագույն նորման 1 լիտր է։
Տնային պայմաններում պատրաստված օշարակի իդեալական տարբերակը կարող է պարունակել միայն ջուր և հատապտուղներ։ Թթվաշության շնորհիվ այն արագ է հագեցնում, պարունակում է մեծ քանակությամբ հակաօքսիդանտներ և վիտամին С։
Լոլիկի հյութ
Օրական ընդունման առավելագույն նորման 1 լիտր է։
Բանջարեղենային հյութերն օգտակար են առողջության համար։ Առաջին տեղում լոլիկի հյութն է։ Այն նոսրացնում է արյունը, ինչն էլ անհրաժեշտ է շոգին։ Կարելի է մի քիչ աղ ավելացնել, և հեղուկն ավելի երկար կմնա օրգանիզմում։ Ի դեպ, ջերմային մշակման ենթարկված լոլիկի հյութն առավել օգտակար է. ավելի շատ լիկոպին է պարունակում, որն օրգանիզմին անհրաժեշտ հակաօքսի-
դանտ է։ Որոշ հետազոտողների կարծիքով՝ այն նվազե-ցնում է ուռուցքային հիվանդությունների ռիսկը։ Լոլիկի հյութ կարելի է պատրաստել բարձրորակ տոմատի մածուկից՝ եռացրած ջուր ավելացնելով, այնուհետև` հովա-ցնելով։ Այս ըմպելիքը նույնպես օգտակար է լիկոպինի պարունակության շնորհիվ։
Թեյի սունկ
Ամենօրյա նորման 2 բաժակ է։
Շատ լավ մթերք է, սակայն պետք է հաշվի առնել ըմպելիքի խտությունը։ Հասուն սունկն ավելի օգտակար է, շաքարը նրանում խմորվում է, կալորիականությունն էլ ցածր է։ Հարկ է հիշեցնել, որ խմելուց հետո ցանկալի չէ ղեկին նստել։
Կեֆիր
Ամենօրյա ընդունման նորման 1 լիտր է։
Կեֆիրը և՛ սնունդ է, և՛ ըմպելիք։ Շատերն են գերադասում շոգին ծարավը հագեցնել, օրինակ, յուղազրկված կեֆիրով։
Իսկական հացային կվաս
Ամենօրյա նորման 1 լիտր է։
Գերազանց մթերք է. և՛ օգտակար նյութեր է պարունակում, և ծարավն է լավ հագեցնում։
Իսկ ահա կոնցենտրատներից պատրաստված կվասը սննդաբանների կողմից ընդամենը երկու բալ է ստացել։ Սա բոլորովին այլ պատմություն է, այդ կվասը շաքար է պարունակում։ Դրանով չես հագենա, ընդհակառակը՝ բերանի չորությունն ավելի կտանջի։
Յոգուրտ կաթնաթթվային ըմպելիք
Օրական առավելագույն նորման՝ 1 բաժակ։
Օդի բարձր ջերմաստիճանի դեպքում այն կարող է դրական դեր խաղալ, օրինակ, շաքարախտով հիվանդների համար։ Տոթ ժամանակ քրտինքի հետ արագ հեռանում են նաև օրգանիզմին անհրաժեշտ էլեկտրոլիտները՝ կալցիումը և կալիումը։ Քաղցի դեպքում մարդը լիովին կարող է կորցնել գիտակցությունը։ Այս դեպքում նշված մթերքը կարող է արագ վերականգնել նորմալ վիճակը։
Կաթ
Օրական առավելագույն նորման՝ 0,5 լիտր։
Այո, կաթը հեղուկ է, բայց այն ծարավը չի հագեցնի։ Կաթ խմելուց հետո խմելու ցանկությունը պահպանվում է։ Շատ թարմ կաթը հիմնային է, շոգ ժամանակ խմելու համար այն հարմար է։ Սակայն խանութներում վաճառվողը, հազիվ թե օգտակար լինի։
Մրգային հյութեր
Փաթեթավորված հյութերի ամենօրյա նորման մեկ բաժակ է։
Փաթեթավորված մրգային հյութերը հարուստ են շաքարով, ինչը նշանակում է՝ ավելի կծարավեցնեն։ Թարմ քամված հյութերն, իհարկե, ավելի օգտակար են, նրանցում պարունակվող շաքարը բնական է։
Կոմպոտ
Ընդունման ամենօրյա նորման 2 բաժակ է։
Չրերից, առանց շաքարի, լավ նոսրացված կոմպոտներն օգտակար են, հատկապես եթե կոմպոտը եփված է «հիմնային» մրգերից՝ թզից, ծիրանաչրից։
Քաղցր գազավորված ըմպելիք
Ցանկալի է չխմել, շաքարը շատ է. և՛ չեք հագենա, և՛ կազմվածքը կփչացնեք։
Ի դեպ, իսկ թեյը և սո՞ւրճը
Թեյի և սուրճի բացասական կողմը կոֆեինի բարձր պարունակությունն է։ Դրանք ըմպելուց հետո կրկին ջուր խմելու կարիք է լինում, հակառակ դեպքում օրգանիզմն արագ կջրազրկվի։
Սուրճ, սև և կանաչ թեյ՝ 4 բալ
Օրական ընդունման առավելագույն նորման՝ 4 բաժակ (200 մլ)։
Կանաչ թեյը հիմնային միջավայր ունի և ավելի օգտակար է, քան` սևը։ Սև թեյի միջավայրը թթվային է, դրանից հետո պետք է անպայման սովորական ջուր խմել: Նույնը կարելի է ասել նաև սուրճի մասին։ Ցանկալի է խմել ոչ խիտ սուրճ։
https://www.kp.ru
«ՍԱԼՈՒՏԵՄ» առողջ ապրելակերպի ամսագիր
Պետական գրանցման համար․ 211․200․00969
[email protected]
+(374) 91 64 10 15
+(374) 98 79 15 15
Կարդացեք նաև
Մարդիկ հաճախ պարզապես մոռանում են ջուր խմել, հատկապես դա բնորոշ է տարեցներին և երեխաներին: Սակայն ցանկացած տարիքում անհրաժեշտ է հիշել ջրի լրացուցիչ ծախսի մասին...
Մրգերը և հատապտուղները պարունակում են առողջության համար շատ կարևոր վիտամիններ, միկրոէլեմենտներ, բջջանք: Շաքար պարունակող որոշ մրգեր կարգավորում են արյան ճնշումը...
Ուտելու հոգեբանությունը կիրառական հոգեբանություն է, որն օգտագործվում է` հասկանալու մարդու սննդի ընտրության և ուտելու վարքագիծը...
Եթե Դուք ունեք սննդային ալերգիա, Ձեր իմուն համակարգը գերզգայուն է տվյալ սննդի նկատմամբ: Դրա պատճառը իմունոգլոբուլին E-ն է (IgE), որը բարձր քանակով հանդիպում է ալերգիա ունեցող մարդկանց մոտ...
Դժվարամարս կամ ոչ համատեղելի մթերքը չարաշահելու արդյունքում տոնական օրերին հաճախ արձանագրվում են սննդային թունավորումներ և մարսողական համակարգի տարբեր բնույթի խանգարումներ: Նմանատիպ խնդիրներից խուսափելու համար մասնագետները...
Միզապարկի քարերի առկայության ժամանակ սնունդը պետք է լինի հավասարակշռված, հարուստ վիտամիններով և հանքային աղերով, ուղղված նյութափոխանակության խանգարման կարգավորմանը...
Գինու օգտակար հատկությունները գաղտնիք չեն մարդկանց արդեն դարեր ի վեր: Սակայն, որպեսզի այն իրապես նպաստի առողջության պահպանմանը, անհրաժեշտ է ինքնագիտակցում և չափավորության զգացողություն...
Օրգանիզմի համար մեծ է ջրի դերը: Մարդն ավելի հեշտ դիմանում է քաղցին (մոտավորապես 30-45 օր), քան ջրի պակասին: Առանց ջրի օրգանիզմը չի կարող գոյատևել անգամ 5 օր, քանի որ ջուրը կյանքի հիմքն է և կազմում է օրգանիզմի 2/3-ը...
Քովիդ վարակը հաղթահարելու համար անհրաժեշտ է բարձրացնել օրգանիզմի դիմադրողականությունը: Դրան նպաստում է առողջ սնունդը: Բացի այդ, կան որոշ մթերքներ, որոնք ավելի` քան մյուսները, դրական ազդեցություն են ունենում...
Հղիների սննդի հետ բազում միֆեր են կապված: Երբեմն դրանք տարօրինակ արգելքներ են՝ կծու, սնկով կերակուրներ, մթերքների որոշակի գույներ և այլն...
Գիտնականներն ապացուցել են, որ շաքարը նպաստում է վաղաժամ ծերացմանը: Պրոֆեսոր Դեվիդ Հաննը համեմատել է շաքար շատ և քիչ օգտագործող մարդկանց դիմագծերը և սենսացիոն եզրակացության եկել: Գիտնականը նկատել է, որ նույն տարիքի...
Հավանաբար, շատերն են լսել առանձնացված սնուցման մասին, սակայն ըստ անվանման, այնքան էլ պարզ չէ, թե ի՞նչը` ինչի՞ց պետք է առանձնացնել, իսկ կարևորը՝ ինչո՞ւ: Առանձին սնուցման փիլիսոփայությունն այն է...
Ուտելը մարդու կյանքի կարևոր բաղադրիչներից է։ Պարզվում է, որ ոչ միայն սնննդի տեսակը, այլև այն ընդունելու ժամանակը ունի տարբեր ազդեցություններ մարդու ուղեղի վրա: Ապացուցված է, որ ուտելու անկանոն ժամերը նպաստում են...
Ամանորի սեղանն օրգանիզմի համար ծանր փորձություն է՝ սեղանին բազմաթիվ խոհարարական գլուխգործոցներ են հայտնվում, որոնց գայթակղությանը դիմանալը պարզապես անհնար է։ Սակայն բժիշկները խորհուրդ չեն տալիս...
ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ
- Ժողովրդական դեղամիջոցներ
- Հղիություն. 4-րդ ամիս
- Հղիություն. 7-րդ ամիս
- Կոճապղպեղ նույնն է՝ իմբիր, Ginger եւ Zingiber Officinale
- «Արագիլ» հիմնադրամը ստեղծված է՝ օգնելու անպտղությամբ տառապող զույգերին. Կարինե Թոխունց
- Հղիություն. 6-րդ ամիս
- Հղիություն. 2-րդ ամիս
- 4-7 ամսական երեխաների սնուցումը
- Ամուսնական առաջին գիշերը
- Ընկերության մասին
- Ինչպես ազատվել անցանկալի մազերից
- Խնձորը` պզուկների դեմ. ազատվիր նրանցից 1 գիշերվա ընթացքում
- Պարզվում է ապագա երեխայի սեռը կախված է մայրիկի սնունդից
- Դդում
- Հիվանդություն, որը փոխում է մեր կյանքը` կրծագեղձի քաղցկեղ
- Կոճապղպեղ՝ նիհարելու համար (կոճապղպեղի թեյ)
- Սեռական գրգռում
- Արգանդի միոմա. նախանշանները, պատճառներն ու բուժումը
- Երիցուկ դեղատնային - Ромашка аптечная - Matricaria chamomilla L.
- Չիչխանի օգտակար հատկությունները
- Հղիություն. 1-ին ամիս
- Քարավուզ (նույն ինքը՝ նեխուր)
- Ինչպես ազատվել բերանի վատ հոտից`պարզ միջոց
- Դիմակներ` մազերի համար
- Կրծքի ցավե՞ր ունեք. ինչ անել
- Ընդհանուր տեղեկություններ մարմնի համակարգերի մասին
- Հեշտոցային արտադրության պատճառները. մասնագետի անդրադարձը
- Բերանի խոռոչի լորձաթաղանթի ախտահարումը սովորական բշտախտի ժամանակ (սկիզբը` նախորդ համարում)
- Ընտրություն ըստ հորոսկոպի
- Հիվանդություն, որի համար պետք չէ ամաչել (թութք)
- Հղիությունը և նախապատրաստվելը դրան
- Խոսենք այդ մասին. ձեռնաշարժություն
- Երբ գլխացավն ախտանիշ է: Հանճարեղ և օժտված մարդկանց հիվանդություն
- Լեղաքարային հիվանդություն. բուժման մեթոդները
- Սեռական թուլության առաջին նախանշանները. news.am
- Ուլտրաձայնային դոպլերոգրաֆիա (երկակի (դուպլեքս) անոթների)
- Էկզեմայի տեսակները և բուժումը
- ՈւՆԱԲԻ: Արևելյան բժշկության գաղտնիքները
- Իրիդիոսքրինինգ
- Գամմա-դանակը նշտարի փոխարեն